Home

OM AT PAKKE

Passiv sikkerhed på en motorcykel eksisterer ikke. Du skal gasse, styre og bremse dig ud af problemer. Det er lettere jo bedre cyklen kører. For tung eller forkert placeret bagage giver cyklen dårlige køreegenskaber.

Derfor kræver det omtanke at pakke cyklen til tur. Uanset turens længde, rute eller karakter bør du

• Medbringe mindst muligt
• Pakke bagagen vandtæt
• Placere bagagen centralt

Eksempel på pakkeliste
(åbner i nyt vindue)

Se disse retningslinier i sammenhæng med din konkrete turplan. En alenefærd i øde områder stiller større krav til udstyret og til at være selvhjulpen end gruppeturen i civiliserede områder med mobildækning.

Vær opmærksom på, at cyklen opfører sig anderledes med bagage end uden. Indret din kørsel herefter.

Den Store Færd over flere måneder kræver særlige overvejelser. Søg inspiration og information om dette andre steder, f.eks. rejse- og adventurefora.

Nærværende overvejelser går på weekend- og ferieture. Ture af op til et par ugers varighed. Ture hvor muligheden for aktiv kørsel er vigtigere end blot at skubbe bagage rundt i verden.

Og de er netop: Overvejelser. Brug dem som inspiration til at finde en løsning der passer dit bagagebehov, temperament og pengepung.

Start med et overblik: Bestem dig for at de tasker du tager med skal kunne rumme al din bagage. Og stadig kun være trekvartfulde. Tingene vokser undervejs. Og indkøb og souvenirs fylder også.

Medbring mindst muligt: Er du i tvivl om du får brug for det, skal det ikke med. Udstyr med dobbeltfunktion er godt. En fleecetrøje er let og kan varme under mc-jakken, være overtøj i lejren og fungere som hovedpude. Et liggeunderlag kan også fungere som lænestol. En gryde kan rumme madvarer, brænder eller brændstof undervejs. Og en firkantet alu-sidetaske kan fungere som stol eller bord i lejren.

En stor del af tiden kører du motorcykel i mc-tøj. Hvor meget og hvilket andet tøj behøver du egentlig? Til hvilke lejligheder eller aktiviteter? Vasker du tøj undervejs?
Skal du overnatte i telt eller under tag? Telt kræver liggeunderlag og sovepose. Under tag vil sengetøj og håndklæder ofte være inkluderet eller muligt at leje.
Laver du varm mad i lejren? Det fordrer et feltkøkken (Trangia el.lign.). Og plads til råvarer eller posemad. Vandrerhjem har tit udmærkede køkkenfaciliteter.

Pak bagagen vandtæt: Ingen kompromisser eller halve løsninger her, vandtæt er vandtæt. Er dine tasker ikke vandtætte, så pak tingene i plastposer. Hav ekstra poser med. Brug et regnovertræk til tanktaske eller tailpack. Få hardcases (plast eller aluminium) er absolut vandtætte. Efter et styrt er de sandsynligvis slet ikke vandtætte. Softcases med rulleluk er ofte tætte. God kvalitet betaler sig.

Placer bagagen centralt: Jo lavere og jo tættere på midten af cyklen, jo bedre. Tunge ting nær cyklens tyngdepunkt . Lettere ting længere væk. Spænd poser og tasker fast med både remme og elastikker. Slut med et elastiknet til de ting man nemt skal kunne nå i pauserne, f.eks drikkevand, buff, regntøj, ekstrahandsker, ekstra briller/visir o.l.